2017 - Volume 65

April
January

2016 - Volume 64

October
July
April
January

2015 - Volume 63

October
July
April
January
Home arrow Archives Index arrow January 2007 arrow January 2007 - Romanian
January 2007 - Romanian PDF Print E-mail

 

Jurnalul International de Hipnoza Clinica si Experimentala
Volumul 55, Numarul 1 - Januarie 2007 - Romana

 

Hipnotizabilitatea si simptomele somatice: un fenomen specific apartenentei la gen
Jarred W. Younger, Gina C. Rossetti, Jeffrey J. Borckardt, Arthur R. Smith, Anthony F. Tasso, si Michael R. Nash

Rezumat: Relatia dintre hipnotizabilitate si afectiunile somatice a fost masurata la 45 de studenti de colegiu. La cateva saptamani dupa completarea scalei de grup C Waterloo- Stanford ( WSGC) participantii au completat o lista de simptome somatice si masuratori psihopatologice. Rezultatele au indicat o corelatie pozitiva intre hipnotizabilitate si boala somatica, iar relatia a fost mai puternica pentru participantii de sex feminin. In contrast cu modelul cvadratic propus de Wickramasekera, datele actuale demonstreaza relatia liniara dintre hipnotizabilitate si simptomele somatice. Analiza ulterioara a aratat ca simptomele somatice sunt asociate cu itemii de halucinatie si imagerie, corespondenti factorului perceptual- cognitiv identificat in analiza factoriala a lui Woody, Barnier si McConkey asupra scalei de susceptibilitate hipnotica Stanford, forma C. Rezultatele pun in discutie faptul ca hipnotizabilitatea inalta ar fi o trasatura sanatoasa si adaptativa.

 

Hipnotizabilitatea, comportamentul alimentar, atitudinile si grijile: o cercetare in literatura
Susan Hutchinson-Phillips, Kathryn Gow, si Graham Jamieson

Rezumat: Literatura sugereaza ca aspecte ale hipnotizabilitatii pot fi implicate in etiologia si mentinerea mancatului cu scop de auto- infrangere. Oricum, interpretarea rezultatelor cercetarilor publicate a fost complicata de utilizarea instrumentelor care par sa fi masurat fatete diferite sau in cel mai bun caz doar legate de constructele de la baza lor. Acest articol raporteaza care sunt relatiile dintre greutate, forma, preocuparile dietetice, hipnotizabilitate, capacitatea disociativa si inclinatia spre fantezie. Sunt discutate implicatiile pentru un rol cheie al hipnozei in tratamentul comportamentului alimentar, aitudinilor si grijilor.

 

Eficacitatea hipnozei in reducerea hipertensiunii arteriale esentiale usoare: urmarirea la 1 an
Marie-Claire Gay

Rezumat: Studiul de fata investigheaza eficacitatea hipnozei in reducerea hipertensiunii arteriale esentiale usoare. Treizeci de participanti au fost desemnati intamplator in grupul tratat prin hipnoza ( standardizat, 8 sedinte de tratament hipnotic individual ) sau in grupul de control ( fara tratament). Rezultatele arata ca hipnoza este eficace in reducerea presiunii sangvine pe termen scurt , dar si pe termen mediu si lung. Nu am gasit nici o relatie intre practica auto- hipnozei si evolutia presiunii sangvine, anxietatii, factorilor de personalitate si rezultatelor terapeutice. Sunt discutate implicatiile rezultatelor tratamentului psihologic in hipertensiune.

 

Profunzimea hipnotica si raspunsul la sugestia hipnotica in conditii standardizate si in timpul rezonantei magnetice nucleare
David A. Oakley, Quinton Deeley, si Peter W. Halligan

Rezumat: Hipnoza este potential o unealta cognitiva valoroasa pentru studiile neuroimagistice. Oricum, faptul ca rezonanta magnetica nucleara ( RMN) in mod particular ar putea afecta advers procedurile hipnotice ramane in discutie. Masuratoarea profunzimii hipnotice si responsivitatii la sugestie au fost realizate utilizand o procedura standard care indeplineste toate cerintele pentru RMN functional. Testarea in afara mediului de scanare arata schimbari stabile si semnificative ale profunzimii hipnotice subiective, fara continuare odata ce hipnoza s-a sfarsit. In cadrul comparatiilor subiectilor magnitudinea si tiparul acestor schimbari si gradul de responsivitate la sugestia hipnotica nu au fost afectate semnificativ de catre mediul RMN functional. S-a concluzionat ca hipnoza poate fi angajata ca unealta cognitiva discreta si semnificativa in cadrul neuroimagisticii de tip RMN.

 

O versiune spaniola a scalei de sugestibilitate hipnotica Barber pentru populatia Portoricana
Lara Guzmán-Hosta, Alfonso Martínez-Taboas, si  José Rodríguez-Gómez

Rezumat: La ora actuala in Porto Rico nu exista instrumente de incredere si valide pentru evaluarea responsivitatii hipnotice. Cele mai larg folosite scale nu au fost inca traduse stiintific si adaptate pentru Portoricani. In studiul de fata scala de sugestibilitate hipnotica Barber ( BSS) a fost tradusa si adaptata folosind traducerea in fundal si descentralizarea. Scala Barber tradusa ( ESB)  a fost administrata individual studentilor Portoricani de la colegiu ( N=85). Nu au fost gasite diferente semnificative intre scorurile medii pentru esantionul prezent al ESB si esantionul din 1965 pentru BSS. Ambele esantioane au avut o distributie similara a scorurilor. Consistenta interna a ESB a fost adecvata si au existat corelatii semnificative intre itemii scalelor si scorul total. Autorii concluzioneaza ca ESB este un instrument adecvat pentru masurarea raspunsului hipnotic la populatia Portoricana.

 

Analiza fractala a EEG in hipnoza si relatia ei cu hipnotizabilitatea
Jun-Seok Lee, David Spiegel, Sae-Byul Kim, Jang-Han Lee, Sun-Il Kim, Byung-Hwan Yang, Joon-Ho Choi, Yong-Chul Kho, si Jung-Hyun Nam

Rezumat: Analiza fractala a fost aplicata pentru a studia tendintele semnalelor EEG in timpul hipnozei. Subiectii au fost 19 pacienti psihiatrici din ambulator. Hipnotizabilitatea a fost masurata cu Profilul de Inductie Hipnotica ( HIP). Cincizeci si patru de seturi de date EEG au fost analizate prin analiza fluctuanta ( DFA), o tehnica bine cunoscuta in analiza fractala. Exponentii scalari, care sunt rezultatul analizei fractale, sunt redusi la zgomot alb in cursul hipnozei, ceea ce diferentiaza hipnoza de starea de veghe. Mai mult, scaderea exponentilor scalari in timpul hipnozei a fost asociata numai cu semnul rostogoloirii ochilor in anumite zone corticale ( F3, C4 si O ½) strans legte de miscarea ochilor si atentie. In concluzie, acest studiu a gasit ca aplicatia tehnicii analizei fractale poate demonstra corelatiile electrofiziologice ale influentei hipnotice si activitatii cerebrale.

 
trymax курсы английского языка в москве