2017 - Volume 65

April
January

2016 - Volume 64

October
July
April
January

2015 - Volume 63

October
July
April
January
Home arrow Archives Index arrow January 2005 arrow January 2005 - Romanian
January 2005 - Romanian PDF Print E-mail

 

Jurnalul International de Hipnoza Clinica si Experimentala
Volumul 53, Numarul 1- Ianuarie 2005- Romana
 
Exorcismul lui Gassner- nu magnetismul lui Mesmer- este predecesorul real al hipnozei moderne

Burkhard Peter

Rezumat: De obicei, Mesmer- si nu Gassner- este considerat a fi predecesorul real al hipnozei moderne si in consecinta al psihoterapiei. Autorul pune sub semnul intrebarii acest punct de vedere general acceptat si afirma ca abordarea terapeutica a lui Gassner a fost mult mai elaborata si psihologic orientata decat a lui Mesmer. In lumina intelegerii prezente a tehnicilor hipnoterapeutice si psihoterapeutice, metodele lui Gassner pot fi caracterizate ca modalitate speciala de formare hipnotica in auto- control. Autorul descrie tipul de exorcism al lui Gassner si similaritatile sale cu hipnoterapia si discuta factorii personali si socio- culturali relevanti pentru dezbaterea care inconjoara teoria si procedura lui Gassner. Aceasta a fost cea mai incinsa disputa a Iluminismului care a avut loc la Munchen in jurul anului 1775 si in care Mesmer a jucat un rol important. Autorul discuta daca Tatal Gassner, mai degraba decat Mesmer este predecesorul real al hipnozei moderne.

 

Monitorizarea realitatii in hipnoza: o analiza de simulare a realului
Richard A. Bryant si David Mallard

Rezumat: Gradul pana la care sugestiile hipnotice sunt percepute ca fiind reale este crucial pentru intelegerea raspunsului hipnotic. Studiul ia in calcul realitatea atribuita sugestiei hipnotice prin proiectia subtila a unei imagini vizuale in timpul sugerarii simultane a unei halucinatii vizuale care seamana cu imaginea proiectata. Douazeci de participanti real hipnotizati si 20 de participanti nehipnotizati simulanti au fost suspusi unei inductii hipnotice si li s-a dat sugestia de a halucina o forma, apoi imaginea proiectata a fost introdusa. Urmand sedintei de hipnoza, a fost realizata o tehnica de analiza experientiala, pentru a cota raspunsul experiential. Participantii reali, dar nu si simulantii au cotat comparabil realitatea atunci cand imaginea proiectata a fost prezenta sau absenta. Aceste rezultate sugereaza ca realitatea atribuita unei sugestii hipnotice nu poate fi atribuita caracteristicilor la cerere.

 

Amorteala emotionala hipnotica: un studiu al emotiei implicite
Richard A. Bryant

Rezumat: Douazeci de participanti inalt hipnotizabili si 20 slab hipnotizabili au fost supusi inductiei hipnotice si apoi li s-au prezentat imagini vizuale cu impact emotional negativ si neutru. Jumatate din participanti au primit sugestia amortelii emotionale. Participantilor li s-a cerut sa coteze valenta cuvintelor neutre care au fost precedate de prezentari subliminale ale imaginilor neutre si negative. In timp ce aceia cu hipnotizabilitate inalta care au primit sugestia amortelii emotionale au raportat cote comparabile ale cuvintelor care urmau prezentarii imaginilor neutre si negative, cei cu hipnotizabilitate inalta in conditii de control si cei cu hipnotizabilitate joasa in ambele situatii au raportat cotarea mai pozitiva a cuvintelor care au fost precedate de stimuli negativi. Aceste rezultate sugereaza ca stimulii subliminali negativi conduc participantii la cotarea cuvintelor neutre ca fiind mai pozitive. Din contra, amorteala emotionala hipnotica a diminuat aceste tipare la cei inalt hipnotizabili. Rezultatele sunt discutate in termeni de influenta a amortelii emotionale hipnotice ca stadiu preatent al procesarii.

 

Fenomenlogia hipnozei profunde: cei inactivi si cei fizic activi
Etzel Cardeña

Rezumat: Pentru a studia fenomenologia virtuozilor hipnozei, autorul a anagajat 2      ( hipnoza versus control) x 3 ( inactivi, pedaland pe o bicicleta stationara, avand bicicleta cu pedala motorie) subiecti pentru masuratori cantitative si calitative. In context “hipnotic neutru”cu singura sugestie de a intra cat mai profund posibil in transa hipnotica, participantii au raportat modificari ale imaginii corporale, curgerii timpului, perceptiei si intelesului, sentimentului de a fi intr-o stare modificata de constienta, afectivitatii, atentiei si imageriei. De asemenea au mentionat mai putina constiinta de sine, rationalitate, control voluntar si memorie. Analiza celor 3 situatii fizice a aratat ca experientele hipnotice sunt similare in mod global , desi lipsa activitatii fizice a fost mai conductiva sprre modificari ale imaginii corporale si ale adancimii transei. Aceste rezultate sugereaza ca virtuozii hipnozei au modificari ale constientei care pot fi mai bine conceptualizate ca stari distincte  decat ca fiind un continuum.

 

“Hipnopunctura”- un concept al tratamentului dentar de urgenta pentru pacientii cu reflex de voma puternic
Stephan Eitner, Manfred Wichmann, si Stefan Holst

Rezumat: Cazul de fata descrie un nou tratament dentar pentru pacientii cu reflex de voma puternic. “Hipnopunctura”este o combinatie a terapiei prin hipnoza cu acupunctura. Este simpla, rapida si cu aplicare autonoma eficienta, care o face o unealta valoroasa in urgentele stomatologice ca procedura de tratament. Aspectele fiziologice si psihologice ale vomei sunt in acelasi timp influentate. Protocolul este ilustrat in cazul unui pacient de 76 de ani cu reflex puternic care a fost tratat cu succes prin aceasta abordare combinata. Masurile terapeutice necesare si eficiente atat pentru hipnoza cat si pentru acupunctura sunt portretizate aici.

 

Un concept terapeutic pe termen lung pentru pacienti cu reflex de voma puternic
Stephan Eitner, Manfred Wichmann, si Stefan Holst

Rezumat: “Hipnopunctura”este o combinatie terapeutica intre hipnoza si acupunctura. Ea propune un concept terapeutic utilizabil pe termen lung pentru pacientii cu reflex de voma puternic. Conceptul este aplicat ca terapie pe termen lung la aceasta categorie de pacienti, independent de cauza. In caz de tratament de urgenta in stomatologie, complianta imediata a pacientului este de mare importanta. Scopul pe termen lung al oricarei masuri terapeutice este controlul reflexului de voma. Un nou protocol de tratament este ilustrat in cazul unui pacient de 50 de ani cu reflex de voma puternic. Dupa numai 5 sedinte, tratamentul dentar a putut fi realizat fara mijloace auxiliare. Hipnoza este aplicata in forma “hipnosedarii”( nu ca psihoterapie) in care stereognozia ocupa un loc crucial pentru desensibilizare.

 

Rezultate : un studiu potential de marca asupra neurostiintei hipnotizabilitatii, o trecere critica in revista a eficacitatii hipnozei si o privire atenta asupra neurofiziologiei in tulburarile de conversie
Michael R. Nash
Universitatea Tennessee

Rezumat: Trei lucrari de interes special pentru cercetatori si clinicieni deopotriva au aparut in literatura generala stiintifica si medicala. Doua din aceste articole sunt studii de cercetare originale care implica tehnici de imagerie cerebrala, una utilizand RMN, iar cealalta CTE. Un al treilea articol este o trecere in revista cuprinzatoare a reultatelor empirice ale utilizarii clinice a hipnozei in oncologia pediatrica. Studiul de cercetare care implica tehnologia RMN este extraordinar, deoarece este primul care documenteaza diferentele in morfologia creierului intre subiectii inalt si slab hipnotizabili. Daca aceste rezultate pot fi reproduse acest studiu ar putea fi cel mai important de la realizarea scalei Stanford acum 45 de ani. Studiul CTE noteaza diferentele dintre activitatea creierului in timpul paraliziei traite subiectiv si a celei simulate. Articolul de trecere in revista examineaza din punct de vedere critic munca empirica adresata eficacitatii hipnozei pentru durerea procedurala in oncologia pediatrica.

 
trymax курсы английского языка в москве