2017 - Volume 65

April
January

2016 - Volume 64

October
July
April
January

2015 - Volume 63

October
July
April
January
Home arrow Archives Index arrow April 2006 arrow April 2006 - Romanian
April 2006 - Romanian PDF Print E-mail

 

 

Jurnalul International de Hipnoza Clinica si Experimentala
Volumul 54, Numarul 2 - Aprilie 2006 - Romana
Numar special despre Terapia Starilor Eului

 

Sase Jucatori despre Starile Interioare : Folosirea Terapiei Starilor Eului cu cei bolnavi din punct de vedere medical
Carol Ginandes

Simptomele afectiunilor medicale adesea vorbesc prin metafore elocvente, integrate, care exprima conflictele si intelesurile profunde inconstiente. Acordarea terapeutica la problemele multistratificate asociate cu boala pacientului poate fi instrumentata prin descoperirea si munca cu conflictele care pot afecta atat vindecarea emotionala cat si fizica. Printre abordarile psihoterapeutice facilitate hipnotic care pot fi de ajutor, tehnicile starilor eului ofera acces rapid la aceste pobleme legate de boala. Acest articol discuta sase stari ale eului care sunt jucatori cheie in drama bolii la multi pacienti. Cinci dintre acestea sunt componente indisolubile ale psihicului pacientului, in timp ce cel de-al saselea jucator apartine sinelui rezonant al terapeutului. Toate sunt relevante atunci cand clinicianul cauta sa faciliteze vindecarea profunda a pacientilor cu afectiuni de tipul minte/corp. 

 

Hipnoza realizata prin imersiunea in realitatea virtuala pentru durerea in arsuri
David Patterson, S. Wiechman, M. Jensen, si S. Sharar

Acest studiu este primul care utilizeaza tehnologia realitatii virtuale pe o serie de pacienti din clinica pentru a face analgezia hipnotica mai facila pentru pacienti si a creste eficienta hipnozei prin eliminarea nevoii prezentei unui clinician pregatit in acest sens . Aceasta inductie hipnotica bazata pe tehnologie a fost utilizata pentru a realiza analgezia hipnotica la pacientii cu arsuri care erau supusi unor proceduri dureroase de ingrijire a plagilor post-arsura.  Masuratorile ante- si post- procedura au fost realizate la 13 pacienti cu arsuri, pe durata a 3 zile. Intr-o serie de cazuri necontrolate a existat o scadere a durerii si anxietatii raportate, si nevoia de medicatie opioida a fost redusa la jumatate. Rezultatele sprijina cercetarile aditionale asupra utilitatii si eficacitatii analgeziei hipnotice realizata prin hipnoza in relitate virtuala.

 

Atentia, acceptarea si hipnoza: perespective clinice si cognitive
Steven Jay Lynn. Lama Surya Das, Michael Hallquest, si John Willliams

Autorii propun ca hipnoza si abordarile bazate pe atentie sa fie utilizate in tandem pentru a crea seturi de raspuns adaptativ si pentru a dezautomatiza seturile de raspuns maladaptativ. Ei sumarizeaza cercetarile recente asupra eficacitatii abordarilor bazate pe atentie in contexte clinice si non- clinice si propun ca partile cognitive ale abordarilor bazate pe atentie sa fie conceptualizate in termeni de baza meta- cognitiva a atentiei cu scop , a elucidarii lui Toneatto asupra perspectivei Budhiste asupra cognitiei si teoriei raspunsului a lui Kirsch si Lynn. De asemenea sugereaza ca atentia poate servi ca model pentru generarea unui sir de sugestii care asigura strategii cognitive pentru a rezolva probleme in viata de zi cu zi si pentru a ameliora stresul si afectivitatea negativa la modul general. Multe dintre aceste idei pe care le prezinta autorii au intentia de a promova cercetarile aditionale si munca clinica. 

 

Efectele speciale ale hipnozei si hipnoterapiei: o contributie la modelul ecologic al schimbarii terapeutice
Matthias Mende

Exista dovezi ample ca hipnoza creste eficacitatea psihoterapiei si produce efecte uimitoare chiar de una singura. Lucrarea analizeaza componentele eficace si principiile hipnozei si hipnoterapiei. Efectele speciale hipnotice si hipnoterapeutice sunt legate de faptul ca cerintele ecologice pentru schimbarea terapeutica sunt luate in considerare in mod implicit sau explicit cand se lucreaza cu transa hipnotica intr-un cadru terapeutic. Situatia hipnotica este descrisa- teoretic si prin exemple de caz- ca si context care gratifica si aliniaza nevoile emotionale de baza pentru sentimentele de autonomie, relationare, competenta si orientare. Autorul ilustreaza cum relatia hipnotica poate promova o balanta ecologica solida intre aceste nevoi- un echilibru care este o cerinta necesara pentru geneza starii de bine. Sunt discutate implicatiile practice pentru interventiile hipnoterapeutice. 

 

Sugestii ale echilibrului modificat: echivalenta posibila a imageriei si perceptiei
Giancarlo Carli  si Carmela Rendo, Laura Sebastiani  si  Enrica l. Santarcangelo

Sugestiile hipnotice care descriu o perceptie modificata induc modificari congruente in experienta si comportamentul subiectului. Oricum, nu se cunoaste daca o sugestie implicita, care se refera doar indirect la o perceptie modificata, induce un raspuns comportamental la situatia reala. In acest studiu o sugestie implicita a caderii pe spate ( IMP) a fost data participantilor inalt hipnotizabili ne-expusi ( W-inalt) si expusi ( H- inalt) unei inductii hipnotice si unui grup de indivizi slab hipnotizabili ( W- scazut). Postura lor a fost evaluata prin sistemul Elite. Rezultatele dupa IMP au fost comparate cu acelea dupa sugestia explicita a caderii pe spate ( EXP). Atat la grupul W-inalt cat si H-inalt, IMP a dus la caderea corpului pe spate asa cum ne-am astepta in situatia reala corespondenta, dar nu a fost obtinut nici un raspuns la W-scazut. Rezultatele sunt discutate in termeni de echivalenta posibila intre imagerie si perceptie sau a unei lipse de inhibitii motorii in mod normal asociate cu imageria motorie.

 

O meta- analiza a apartenentei la gen, incetarii fumatului si hipnozei: o comunicare scurta
Joseph P. Green, Steven Jay Lynn si Guy H. Montgomery

Rezultatele unei meta- analize au aratat ca barbatii mai probabil vor inceta sa fumeze dupa un tratament hipnotic in comparatie cu femeile. In 12 studii care au utilizat hipnoza ca tratament pentru fumat si au raportat rezultatele statistice in functie de sex, autorii au gasit ca sansele de a obtine abstinenta de la fumat sunt de 1,37 ori mai mari pentru barbati fata de femei. Rezultatele sunt congruente cu literatura ce nu apartine de domeniul hipnozei, care sugereaza ca femeile se lasa mai greu de fumat in comparatie cu barbatii. 

 

Fenomene disociative motorii si senzoriale asociate cu catalepsia indusa: o comunicare scurta
Muriel A. Hagenaars, Karin Roelofs, Kees Hoogduin, & Agnes van Minnen

Scopul acestu studiu a fost de a investiga simptomele disociative ce pot apare ca epifenomen al catalepsiei tactile induse. La 15 participanti, catalepsia a fost indusa la nivelul bratului drept, si simptomele disociative au fost evaluate pe baza unui chestionar de auto - evaluare. In comparatie cu bratul stang, non- cataleptic , bratul drept, cataleptic, a fost perceput diferit. In plus fata de rigiditatea crescuta, bratul cataleptic a fost caracterizat de prezenta paresteziilor, scaderii perceptiei senzoriale si constientei scazute a existentei bratului. Si mai mult, schimbarile raportate in perceptie au fost semnificativ corelate cu imoblizarea hipnotica a bratului in conformitate cu scala de susceptibilitate hipnotica Stanford. In concluzie, inductia catalepsiei conduce la o varietate de simptome disociative si asigura o paradigma utila pentru cercetare in studiul fenomenelor disociative motor- perceptive. 

 
trymax курсы английского языка в москве