2017 - Volume 65

April
January

2016 - Volume 64

October
July
April
January

2015 - Volume 63

October
July
April
January
Home arrow Archives Index arrow January 2006 arrow January 2006 - Romanian
January 2006 - Romanian PDF Print E-mail

 

Jurnalul International de Hipnoza Clinica si Experimentala
Volumul 54, Numarul 1 - Ianuarie 2006 - Romana
Numar special Sindromul de colon iritabil
 

 

Sindromul de colon iritabil ( IBS) este o afectiune cronica gastrointestinala caracterizata prin durere abdominala asociata cu modificarea frecventei si consistentei scaunelor si alte simptome intestinale. Sindormul de colon iritabil afecteaza 10-15 % din populatia adulta si are o etiologie complexa si putin inteleasa. Este o problema costisitoare pentru societate si conduce la o suferinta fizica si emotionala considerabila, afectarea calitatii vietii si handicap pentru multi pacienti. 

Abordarile medicale conventionale in tratamentul sindromului de colon iritabil sunt nesatisfacatoare pentru mai mult de jumatate din pacienti, pe care-i lasa cu simptome cronice semnificative. Au fost facute eforturi extensive pentru identificarea terapiilor alternative care sa imbunatateasca rezultatul clinic in managementul sindromului de colon iritabil. Pana astazi, hipnoza ( impreuna cu terapia cognitiv- comportamentala) are cele mai multe date empirice eficiente in acest scop.

O duzina de studii publicate arata cum tratamentul prin hipnoza are un impact larg si substantial in sindromul de colon iritabil la majoritatea pacientilor, duand la imbunatatirea simptomelor intestinale, starea de bine psihologica si calitatea vietii, care in mod tipic dureaza cativa ani.

Acest numar special al Jurnalului International de Hipnoza Clinica si Experimentala ofera o trecere in revista cuprinzatoare a utilitatii hipnozei ca tratament pentru sindromul de colon iritabil si a felului in care acest tratament poate fi condus pentru un succes cat mai mare. Articolul dr. Whitehead este o trecere in revista completa si sistematica a studiilor publicate in acest domeniu de cercetare. Cateva articole de dr. Whorwell si respectiv Gonsalkorale descriu in detaliu cercetarile de mare succes si extinse in domeniul tratamentului hipnotic in sindromul de colon iritabil in Manchester, Anglia. Un articol al dr. Palsson descrie dezvoltarea, utilizarea si testarea empirica a protocolului Carolina de Nord, singura abordare pe de-a-ntregul protocolata a tratamentului sindromului de colon iritabil. Un articol de dr. Simren examineaza ceea ce a fost determinat prin cercetari in legatura cu mecanismele care se afla la baza efectelor hipnozei in sindromul de colon iritabil. Acest numar se sfarseste cu doua studii pilot care arata viitoarele posibilitati ale acestei abordari terapeutice: Un studiu pilot al dr. Palsson si al colegilor sugereaza ca tratamentul prin hipnoza realizat acasa prin intermediul inregistrarilor audio poate fi de ajutor in sindromul de colon iritabil, si un studiu pilot al dr. Barabasz si Barabasz da indicatii asupra posibilelor avantaje ale inductiilor hipnotice individualizate in tratamentul sindromului de colon iritabil. 

 

Hipnoza pentru sindromul de colon iritabil: dovezi empirice ale efectelor terapeutice
William E. Whitehead

Rezumat: Sindormul de colon iritabil ( SCI) este o afectiune complexa gastrointestinala tratata cu eficacitate limitata prin ingrijiri medicale . Tratamentul hipnotic impreuna cu terapia cognitiv- comportamentala este cea mai bine studiata terapie psihologica ca interventie pentru SCI. Unsprezece studii, incluzand 5 studii controlate, au evaluat efectele terapeutice ale hipnozei in SCI. Desi aceasta literatura are limitari semnificative, cu asemenea esantioane mici si lipsa comparatiilor paralele cu alte tratamente, aceste cercetari arata in mod constant ca hipnoza are un impact terapeutic substantial in SCI, chiar si pentru pacientii care nu raspund la interventiile medicale standard. Rata raspunsului median la tratamentul prin hipnoza este de 87%, simptomele digestive se amelioreaza in aproximativ jumatate din cazuri, simptomele psihologice si calitatea vietii se imbunatatesc dupa tratament, si scopurile terapeutice sunt bine mentinute pentru toti pacientii la cativa ani dupa terminarea tratamentului.

 

Managementul eficace al sindromului de colon iritabil: modelul Manchester
Peter J. Whorwell

Rezumat: In ultimii ani cercetatorii au aratat ca hipnoterapia poate ajuta foarte mult in managementul sindromului refractar de colon iritabil. Oricum, este o modalitate ce necesita multa munca si nu este potrivita pentru toata lumea. Este in consecinta cel mai bine incorporata intr-un program de ingrijire treptata care are un plan de actiune pentru indivizii care nu raspund la aceasta forma particulara de tratament. Aceasta lucrare descrie cum hipnoterapia a fost integrata cu succes in serviciul de gastroenterologie functionala din Manchester. 

 

Hipnoterapia directionata intestinal: abordarea Manchester pentru tratamentul sindromului de colon iritabil
Wendy M. Gonsalkorale

Rezumat: Acest articol descrie abordarea particulara prin utilizarea hipnozei ca adjuvant in tratamentul sindromului de colon iritabil, dezvoltat de departamentul de medicina al Spitalului Universitar din Manchester Sud , Marea Britanie, incepand cu 1980. Pacientii sunt tratati in pana la 12 sedinte pe parcursul a 3 luni si majoritatea pacientilor achizitioneaza o imbunatatire marcata a simptomelor si calitatii vietii, un efect care este de obicei sustinut. Terapia are un cadru “orientat intestinal” care tinteste sa invete pacientul abilitatile hipnotice necesare pentru a controla functionarea intestinului si reducerea simptomelor, cum ar fi caldura mainii pe abdomen si imageria. Alte interventii bazate pe stilul de viata particular si factorii psihologici care in mod obisnuit influenteaza simptomatologia sunt adaptate pentru fiecare pacient in parte.

 

Tratamentul hipnotic standardizat pentru sindromul de colon iritabil: protocolul Carolina de Nord
Olafur S. Palsson

Rezumat: Protocolul Carolina de Nord este un tratament hipnotic in 7 sedinte pentru sindormul de colon iritabil care este unic prin faptul ca intregul tratament este verbal. Protocolul a fost testat in 2 cercetari publicate si s-a gasit ca este benefic pentru mai mult de 80% din pacienti. Acest articol descrie dezvoltarea, continutul si testarea protocolului, precum si modalitatea in care este utilizat in practica clinica.

 

Hipnoza pentru sindromul de colon ritabil: cautarea unui mecanism de actiune
Magnus Simrén

Rezumat: Sindromul de colon iritabil ( SCI) este o afectiune foarte comuna in partea de vest a lumii, si este responsabila de o mare proportie din munca gastroenterologului. Din nefericire patogeneza si patofiziologia sindromului sunt incomplet intelese, iar optiunile de tratament sunt limitate. Oricum, hipnoterapia este o optiune de tratament care s-a dovedit a fi utila in SCI. Mecanismele de actiune care explica de ce hipnoza este eficace pentru SCI nu sunt pe de-a-ntregul cunoscute, dar studiile recente au aruncat ceva lumina asupra acestui subiect. Aceste studii, si ceea ce putem invata din ele despre impactul hipnozei in SCI, sunt trecute in revista de acest articol. Hipnoza poate afecta SCI partial prin modificarile in sensibilitatea colorectala si imbunatatirea la nivel de factori psihologici. Efectele asupra motilitatii gastrointestinale si sistemului nervos autonom sunt mai putin clare si necesita o evaluare ulterioara.

 

Tratamentul prin hipnoza la domiciliu in sindromul de colon iritabil: un studiu pilot
Olafur S. Palsson, Marsha J. Turner, William E. Whitehead

Rezumat: Tratamentul prin hipnoza adesea duce la imbunatatiri in sindromul de colon iritabil ( SCI)  dar costurile si numarul terapeutilor specializati ii limiteaza disponibilitatea. O versiune de tratament cu durata de 3 luni cu ajutorul unui protocol hipnotic anterior demonstrat ca imbunatatind simptomele centrale in SCI,  a fost realizat pe 19 pacienti cu SCI. Rezultatele au fost comparate cu acelea ale 57 de pacienti cu SCI dintr-un studiu separat care au fost tratati doar prin ingrijiri medicale standard. Zece din subiectii tratati prin hipnoza ( 53%) au raspuns la tratamentul de 3 luni in sedinta de urmarire ( raspunsul fiind definit ca reducere a severitatii SCI  cu mai mult de 50%) fata de 15 ( 26%) din grupul de control. Subiectii tratati prin hipnoza au avut scoruri mai mari la imbunatatirea calitatii vietii comparativ cu grupul de control. Anxietatea a dus la un raspuns slab la tratament. Cei ce au raspuns la tratamentul hipnotic si-au mentinut imbunatatirea dupa 6 luni in sedinta de urmarire. Desi rata raspunsului a fost mai scazuta decat cea anterior observata in tratamentul realizat de terapeut, tratamentul prin hipnoza la domiciliu poate dubla proportia pacientilor cu SCI  care prezinta imbunatatiri semnificative dupa 6 luni. 

 

Efectele inductiilor hipnotice individualizate si celor conform manualului pentru pacientii cu sindorm de colon iritabil complicat
Arreed Barabasz, Marianne Barabasz

Rezumat: Acest modest studiu clinic pilot are intentia de a furniza date preliminare asupra efectelor inductiilor hipnotice individualizate pentru fiecare pacient la fiecare sedinta, in comparatie cu cele conforme manualului din protocolul Palsson. Inductiile individualizate au fost realizate pe baza tehnicilor hipnoterapeutice si hipnoanalitice a lui A. Barabasz si J.G. Watkins ( 2005). Pacientii ( N=8) care nu au raspuns anterior la nici o forma de tratament au fost repartizati la intamplare in una din grupe. In afara de testarea pentru hipnotizabilitate, procedura pentru grupul conform manualului a urmat intocmai procedura prescrisa de O. Palsson ( 1998) ( n=4). O procedura identica a fost urmata pentru ceilalti 4 pacienti cu exceptia faptului ca inductiile au fost individualizate. Toti cei 8 pacienti au avut un raspuns favorabil la tratament imediat post-tratament si la sedinta de urmarire la interval de 10 luni. Grupul individualizat nu a prezentat durere incapacitanta post-tratament , dar stresul emotional a fost mai mare decat la grupul conform manualului. Grupul individualizat a continuat sa se imbunatateasca si au prezentat rezultate mai bune decat grupul conform manualului la interval de 10 luni, iar stresul emotional aparent imediat post-tratament a fost semnificativ atenuat.

 
trymax курсы английского языка в москве