2017 - Volume 65

April
January

2016 - Volume 64

October
July
April
January

2015 - Volume 63

October
July
April
January
Home arrow Archives Index arrow October 2005 arrow October 2005 - Romanian
October 2005 - Romanian PDF Print E-mail

 

Jurnalul International de Hipnoza Clinica si Experimentala
Volumul 53, Numarul 4 - Octombrie 2005 - Romana
Numar special despre Terapia Starilor Eului

 

Subiecte selectate in terapia starilor eului
Claire Frederick

Polipsihismul este o tema recurenta in operele umane, cum ar fi  literatura, filozofia si psihoterapia. Modelele teoretice sunt necesare pentru sortarea datelor. Psihoterapiile orientate spre insight, psihodinamice si ale relatiilor obiectuale au utilizat in mod traditional unele varietati ale polipsihismului. Modelele teoretice sunt necesare pentru sortarea datelor . Aceasta monografie este centrata pe terapia starilor eului , o modalitate de tratament care a fost creata de John si Helen Watkins. Ei au elaborat in mod creativ teoriile lui Federn privitoare la formarea energiilor personalitatii in copilaria timpurie. Terapia starilor eului a devenit din ce in ce mai acceptata, mai ales in Europa. Primul congres mondial al Terapiei Starilor Eului a avut loc in Bad Orb, Germania, in martie 2003.

Subiectele prezentate au la fel de multe de spus despre teoria personalitatii si tehnicile orientate spre insight ca si despre terapia starilor eului. Capitolele de la unu la patru ofera o trecere in revista a terapiei starilor eului si similaritatilor si diferentelor sale fata de alte forme de psihoterapii polipsihice cum sunt terapia Gestalt, psihosinteza si analiza tranzactionala. Exista o subliniere speciala a terapiei sistemice familiale. De asemenea este examinata formarea starilor eului si natura lor, modalitatea de diagnosticare a patologiei starilor eului si elementele esentiale ale terapiei starilor eului. Conceptul nucleului central al personalitatii si sfera lipsita de conflicte a eului sunt prezentate din diverse perspective.

Capitolele cinci si sase ofera atat un material introductiv despre modelele moderne si post- moderne ale aliantei terapeutice, precum si fundalul pentru informatii despre cum pot fi acestea utilizate in terapia starilor eului. Capitolul sapte este dedicat crearii si modificarii starilor eului, precum si consideratiilor legate de semnificatia starilor pozitive ale eului in psihoterapie si pedagogie. Anexa contine informatii despre scopul aplicatiilor clinice ale terapiei starilor eului. Subiectele selectate formeaza un domeniu in dezvoltare rapida a terapiei starilor eului , limitate ca numar datorita constrangerilor inerente publicarii.

 

Anatomia unui raspuns hipnotic: estimarile de tip auto-evaluare, comportamentul actual si raspunsul fiziologic la sugestiile hipnotice pentru rigiditatea bratului
Justin D. Winkel, Jarred Younger, Nathan Tomcik, Jeffrey J. Borckardt, Michael R. Nash

Acest studiu examineaza indeaproape raspunsul subiectilor la rigiditatea bratului ca item al HGSHS:A. Au fost monitorizate comportamentul subiectului, auto-evaluarea si EMG-ul de suprafata la nivelul bicepsului si tricepsului. Au fost observate doua modalitati distincte de a trece de item care au fost verificate prin inregistrarea EMG : unii subiecti ( cei care tremurau ) au depus efort fizic pentru a indoi bratul si a-l tine rigid. Ceilalti ( cei ce nu tremurau) au tinut bratul intins in mod pasiv fara sa faca efort muscular pentru a-l indoi, desi au spus ca au facut efort pentru a indoi bratul. Aceste doua metode diferite din punct de vedere comportamental si fiziologic de a trece de item sprijina ideea diferentelor individuale in raspunsul hipnotic si sugereaza ca subiectii pot utiliza diverse procese mentale pentru a trece de item.

 
trymax курсы английского языка в москве